Najväčšia ryba na trhu je preč. Pittsburgh vymenil svoju hviezdu

Jake Guentzel.
Jake Guentzel. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|8. mar 2024 o 06:40

Súčasťou výmeny je až šesť hráčov.

RALEIGH, PITTSBURGH. Manažéri Caroliny Hurricanes a Pittsburghu Penguins upiekli v piatok nadránom najväčší trejd v doterajšom priebehu prestupovej uzávierky 2023/24.

Jeho súčasťou je hviezdny forvard Jake Guentzel. Keď neprejavil záujem predĺžiť kontrakt, "tučniaci" ho vymenili.

Sťahuje sa spolu s obrancom Tyom Smithom. Pens za ich služby získali forvardov Michaela Buntinga, Vasilija Ponomarjova, Villeho Koivunena a Cruza Luciusa, podmienečnú voľbu v prvom kole draftu 2024 a podmienečnú voľbu v piatom kole draftu 2024.

Podmienky pri draftových voľbách však predajcom veľmi nenahrávajú. Ak sa "hurikáni" v tejto sezóne nedostanú do finále, Penguins namiesto výberu v prvom kole dostanú výber v druhom kole draftu 2024. Voľbu v piatom kole draftu 2024 dostane Pittsburgh len v prípade, že Canes vyhrajú v tomto roku Stanley Cup.

"Rozhodnutie vymeniť Jakea Guentzela, ktorého kontrakt sa v lete skončí, bolo jedno z najťažších, aké som musel urobiť v kariére manažéra," vyhlásil generálny manažér Pittsburghu Kyle Dubas.

"Jakeova súťaživosť, zápal a športový duch v kombinácii s jeho talentom sa postarali o veľké momenty v tejto ére Pittsburghu Penguins. Jake bol pilierom tejto komunity a obľúbencom fanúšikov z jasných dôvodov. Nedá sa slovami vyjadriť, ako ďakujeme jemu i jeho rodine za prínos pre Penguins a prajeme mu len to najlepšie."

Penguins sa lúčia s hráčom, ktorý v organizácii zanechal hlbokú stopu. Už v nováčikovskej sezóne 2016/17 sa stal kľúčovým hráčom v ceste za doteraz posledným Stanley Cupom Pens.

Dvadsaťdeväťročný Američan odohral v ich drese 503 duelov so ziskom 466 (219+247) bodov. Ďalších 58 duelov a 58 (34+24) bodov pridal v play-off.

Guentzel sa momentálne doliečuje zo zranenia v hornej časti tela. Podľa pôvodného predpokladu by mal vymeškať štyri týždne, pauzuje od 15. februára.

Ty Smith, ktorý sa sťahuje spolu s ním, je súčasťou organizácie od vlaňajšej sezóny. Okrem deviatich zápasov v prvom drese však celý angažmán strávil v AHL.

Penguins pri obchode cielili na budúcnosť, no zároveň museli získať aj hotového hráča. To sa im podarilo v Michaelovi Buntingovi.

Dvadsaťosemročný útočník je známy najmä z pôsobenia v Toronte, kde zapadol k najväčším hviezdam. Nestratil sa však ani v Caroline, v 60 dueloch sezóny 2023/24 zaknihoval 36 (13+23) bodov.

Vasilij Ponomarjov je perspektívny 21-ročný útočník, ktorý v tejto sezóne debutoval v NHL a v dvoch dueloch pozbieral dva body. Po prestupe by však mal hrať v AHL.

Cruz Lucius je najmladším článkom vo výmene. Devätnásťročný Američan bol zvolený vo štvrtom kole draftu 2022, momentálne pôsobí v NCAA, kde zbiera bod na zápas.

Ville Koivunen je 20-ročný Fín, ktorý v ročníku 2023/24 nastupuje v domácej Liige. Po 57 zápasoch má na konte 55 bodov a v celej súťaži sú len štyria produktívnejší hráči.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Najväčšia ryba na trhu je preč. Pittsburgh vymenil svoju hviezdu