Brzdili ho vážne zranenia, teraz sa blysol hetrikom. Je najlepší, náš Messi, vraví tréner

Slovenský futbalista Adam Zreľák v drese tímu Warta Poznaň.
Slovenský futbalista Adam Zreľák v drese tímu Warta Poznaň. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|23. apr 2024 o 13:20

Adam Zreľák patril medzi najväčšie slovenské talenty svojej generácie.

BRATISLAVA. V prvých troch zápasoch sezóny chýbal v základnej zostave a dokopy odohral len 76 minút. Keď následne začal dostávať šancu od začiatku zápasov, prišlo ďalšie zo zranení, ktoré výrazne brzdili jeho kariéru.

Pre problémy s kolenom bol sedem mesiacov bez súťažného futbalu, no po návrate na trávniky zažíva Adam Zreľák vydarené obdobie. 

Niekdajší kapitán reprezentácie do 21 rokov pred jedenástimi dňami rozhodol v Ekstraklase o najtesnejšom víťazstve nad Koronou Kielce a v pondelok sa vo farbách Warty Poznaň blysol prvým hetrikom v poľskej súťaži. 

"Cítim sa veľmi dobre. Po ťažkom polroku som sa konečne rozbehol a som veľmi šťastný. Všetci na ihrisku, tréneri aj spoluhráči na lavičke nás povzbudzovali k tomu, aby sme získali tri body. 

Veľmi im ďakujem za podporu. Na tréningu pred zápasom žartovali, že v Ekstraklase by už bolo treba streliť hetrik a stalo sa," povedal slovenský futbalista pre Canal+ po víťazstve nad Stal Mielec 5:2.

Trikrát skóroval ľavačkou

Takáto prestrelka sa absolútne nečakala. Predtým sa v najvyššej súťaži stretli tieto tímy sedemkrát a iba raz sa stalo, že v zápase padli aspoň dva góly. 

Zreľák sa prvýkrát zapísal do streleckej listiny v 38. minúte, keď si loptu pripravil na ľavačku a strelou spoza šestnástky ju aj s prispením žrde poslal do siete.

Hostia síce následne vyrovnali na 2:2, no už po 54 sekundách druhého polčasu udrel Zreľák opäť. Brankár Mateusz Kochalski predviedol neistý zákrok, loptu vyrazil pred seba a slovenský útočník pohotovo zakončil. 

Hetrik zavŕšil ďalšou úspešnou strelou ľavou nohou. Tentokrát si v 71. minúte nabehol na prihrávku Tomáša Přikryla a rutinérsky poslal loptu do siete.

VIDEO: Hetrik Adama Zreľáka v zápase proti Stal Mielec

Stal sa vôbec prvým hráčom tímu Warta Poznaň v tomto tisícročí, ktorý strelil hetrik v Ekstraklase. Predtým sa to podarilo v roku 1995 Piotrovi Prabuckému.

"Po predošlom zápase sme boli dobre naladení. Mali sme plán, chceli sme sa čo najrýchlejšie presadiť a strieľať na bránu. Ukázali sme, že sa to dá. 

Strelili sme päť gólov, no mohli sme zareagovať aj lepšie. Góly sme dostali po našich chybách, ale ukázali sme charakter a zápas sme vyhrali," dodal Zreľák.

Je najlepším hráčom tímu

Najmä vďaka rodákovi zo Starej Ľubovne vyhrala Warta prvýkrát v tejto sezóne dva zápasy po sebe a výrazne si polepšila v boji o záchranu. 

Päť kôl pred koncom majú futbalisti z piateho najväčšieho poľského mesta na trinástej pozícii štvorbodový náskok na zónu zostupu. 

Prínos Zreľáka, ktorý v tejto odohral desať ligových zápasov ocenil aj tréner Dawid Stulczek, ktorý ho považuje za najlepšieho hráča v tíme. 

Adam Zreľák v drese Warta Poznaň.
Adam Zreľák v drese Warta Poznaň. (Autor: Twitter PKO BP Ekstraklasa)

"Keby Argentína nemala Lea Messiho, nebola by majstrom sveta. Adam Zrelák je náš Messi. Viac k tomu niet čo dodať, je to náš najlepší hráč. Ale netreba to zakríknuť, pretože do konca sezóny zostáva ešte päť zápasov. 

Ak Adam pridá ešte dva hetriky, možno pôjde na EURO. Urobil veľa dobrých vecí, ale fyzicky ešte nemôže hrať 90 minút," uviedol tréner pre klubový web.

Zreľák strelil v ligovom zápase hetrik po takmer desiatich rokoch. 

Stalo sa tak ešte 17. mája 2014, keď hral v najvyššej súťaži za Ružomberok a troma gólmi prispel k jednoznačnému triumfu nad Myjavou 5:0.

Vyrieši problematický post?

Hetrik strelil aj o necelé dva roky neskôr. V boji o postup na majstrovstvá Európy hráčov do 21 rokov 2017 trikrát skóroval proti Turkom (5:0) a s piatimi gólmi bol najlepším slovenským strelcom v kvalifikácii. 

Na EURO viedol tím ako kapitán a nechýbalo veľa, aby sa partii okolo Zreľáka, Škriniara, Valjenta, Lobotku, Rusnáka či Bera podarilo postúpiť do semifinále.

Adam Zreľák ako kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov počas ME 2017.
Adam Zreľák ako kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov počas ME 2017. (Autor: TASR)

Cestu im definitívne zahatala kontroverzná prehra Nemecka s Talianskom 0:1, ktorá znamenala semifinálovú miestenku pre obe mužstvá. 

Dres seniorskej reprezentácie si Zreľák obliekol už ako 19-ročný pod vedením Jána Kozáka st. v prípravnom zápase proti Gibraltáru (0:0). 

Patril medzi najväčšie talenty svojej generácie, viackrát ho však pribrzdili vážne zranenia, ktoré ho vyradili na dlhší čas z hry. Mal problémy s priehlavkom, zlomenú nohu či roztrhol si krížny väz v pravom kolene. 

V predošlej kvalifikácii o postup na EURO odohral len 21 minút v domácom zápase proti Bosne a Hercegovine. "Páči sa mi ako bojuje," povedal o ňom reprezentačný tréner Francesco Calzona.

Post hrotového útočníka je dlhodobo problémom slovenského tímu a pár mesiacov pred EURO nemajú iní útočníci lepšiu formu. Navyše, posledný ligový zápas za Boavistu Porto nedohral pre zranenie ramena Róbert Boženík. 

Tabuľka poľskej Ekstraklasy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Ekstraklasa»Brzdili ho vážne zranenia, teraz sa blysol hetrikom. Je najlepší, náš Messi, vraví tréner