Slovenská rekordérka sa vracia po 20 mesiacoch. Celý čas som myslela pozitívne, hovorí

Slovenská atlétka Emma Zapletalová.
Slovenská atlétka Emma Zapletalová. (Autor: TASR)
SITA|25. apr 2024 o 13:44

Návrat absolvuje na mítingu s v nemeckom Pliezhausene.

BRATISLAVA. Slovenská rekordérka v behu na 400 m prekážok, juniorská európska šampiónka z roku 2021 a účastníčka ostatných OH v Tokiu 2021 Emma Zapletalová sa do súťažného kolotoča vráti 5. mája.

Návrat absolvuje na mítingu s v nemeckom Pliezhausene, kde pobeží v svojej dominantnej disciplíne 400 metrov prekážok.

Únavová zlomenina členka ľavej nohy aj ďalšie zdravotné problémy znamenali, že 24-ročná atlétka musela nútene pauzovať 20 mesiacov.

"Veľmi sa teším na návrat. Počas celej prípravy na tohtoročné atletické leto som myslela na to, kedy konečne prídu prvé preteky, zabehnem si naplno a budem finišovať do cieľa.

Priznávam však, že pred premiérou mám rešpekt - neviem, čo očakávať, na aký výkon sa mám nastaviť. Je tam priveľa otáznikov, takže to bude veľmi zaujímavé.

Na prvý míting pôjdem určite s rešpektom, ale teším sa naň,“ prezradila Zapletalová v rozhovore pre oficiálny web Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Obavy či stres sa zrejme objavia

Rodáčka z Nitry uviedla, že s priebehom tréningového procesu je spokojná. Na návrat na scénu sa pripravovala nielen fyzicky, ale aj mentálne.

"Viem, že obavy či stres sa zrejme objavia, ale snažím sa na to nachystať už vopred. Riešim to s mentálnou koučkou Petrou Pačesovou. V príprave som zvládla viaceré náročné tréningy, ktoré ma posunuli vpred. Dobre dopadli aj viaceré testy.

Chýba mi už len zopár záverečných tréningov, ktoré som zatiaľ neodbehla, lebo ma v poslednom čase trápi podráždený nerv v ľavom zadnom stehennom svale.

Nie je to však nič vážne,“ doplnila slovenská atlétka, ktorá sa pred zranením predstavila na mítingoch Diamantovej ligy v Gatesheade a Paríži.

Neukázala som všetko, čo vo mne je

Napriek zdravotným problémom, ktoré pribrzdili jej atletický rozkvet a vývoj, Zapletalová ani na chvíľu nepremýšľala nad tým, že zavesí tretry na klinec.

"Celý čas som myslela pozitívne, nechýbala mi ani motivácia vrátiť sa späť, lebo viem, aký je môj potenciál. Myslím si, že ešte som neukázala, čo všetko vo mne je. Cítim, že mám rezervy.

Ani na chvíľku som nezapochybovala, či je cesta, ktorou sme sa s trénerom vydali, správna. To, čo sa mi stalo, som prijala. Zrejme som si tým musela prejsť a teraz verím, že je už všetko v poriadku,“ povedala slovenská prekážkarka pre atletika.sk.

Emma Zapletalová a Ján Volko.
Emma Zapletalová a Ján Volko. (Autor: FOTO - Ján Luky)

Najbližšie mesiace prinesú dva vrcholné atletické podujatia. Na začiatku júna sú na programe ME v atletike v Ríme a v auguste OH v Paríži.

Na to, aby sa do metropoly Talianska a neskôr pod päť kruhov do Francúzska Zapletalová kvalifikovala, musí splniť limity 55,70 s resp. 54,85 s, prípadne v piatich súťažiach nazbierať toľko bodov, aby získala miestenku na základe rebríčkového postavenia.

Ideálne by bolo čím skôr splniť limit na ME

"Od 5. mája budem mať každý týždeň nejaké preteky. Keď sa pozriem na rímsky limit 55,70 s, nie je to nič nereálne.

Otázka však znie, ako na tom budem po zraneniach, ako sa na mojich výkonoch prejaví dvojročná pauza.

Keď som v roku 2021 začínala letnú sezónu, v prvom štarte som zabehla čas 55,83. Ak by sa mi taký výkon podarilo zabehnúť aj teraz, bolo by to výborné.

Ideálne by bolo čím skôr splniť limit na ME, no a keby to nevyšlo, ešte tesne po mítingu P-T-S by som 26. mája absolvovala jedny preteky, aby som mala potrebných päť štartov započítavaných do kvalifikačného rebríčka.

Do P-T-S vrátane mám naplánované štyri štarty. No a potom by som mohla začať útočiť na olympijskú miestenku – buď cez limit alebo mať otvorené aj zadné dvierka a pokúsiť sa kvalifikovať sa do Paríža vďaka výkonom,“ uzavrela Zapletalová, slovenská rekordérka na 400 m prekážok s časom 54,28 s.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Slovenská rekordérka sa vracia po 20 mesiacoch. Celý čas som myslela pozitívne, hovorí