IIHF dala Rusku vysokú pokutu. Milión frankov? Nonsens, hnevá sa olympijský víťaz

Ivan Fedotov.
Ivan Fedotov. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|8. máj 2024 o 23:53

Rusku za porušenie medzinárodných pravidiel hrozilo vylúčenie z IIHF.

BRATISLAVA. Medzinárodná hokejová federácia udelila Ruskému hokejovému zväzu vysokú pokutu. Rusko má zaplatiť milión švajčiarskych frankov (1,02 mil. eur).

Pokuta je trestom za porušenie medzinárodných zmlúv a nerešpektovanie pravidiel IIHF.

Ivan Fedotov vlani v auguste podpísal zmluvu s klubom CSKA Moskva, hoci mal vtedy platnú zmluvu v NHL.

Keďže sa Ruský hokejový zväz dohodol s NHL na vzájomnom uznávaní kontraktov, ide o porušenie pravidiel. Hráč mal totiž platný kontrakt vo dvoch súťažiach, čo je v rozpore s medzinárodnými pravidlami.

Hrozila im úplná izolácia

IIHF sa postavila na stranu NHL a za porušenie platného kontraktu udelila Fedotovovi štvormesačný dištanc. Okrem toho dostal CSKA ročný zákaz medzinárodných prestupov.

Ten však hráč ani klub nerešpektovali a Fedotov v KHL pravidelne nastupoval na zápasy.

IIHF teraz ruskej federácii udelila vysokú pokutu. Za toto porušenie pritom Rusom hrozilo aj vylúčenie z IIHF, čo by znamenalo ich úplnú izoláciu.

„Chce Ruský hokejový zväz byť členom IIHF? Všetko závisí od reakcie ruského zväzu na rozhodnutie disciplinárnej komisie. Ak chce Rusko zostať súčasťou medzinárodnej rodiny, potom musia CSKA a Ivan Fedotov akceptovať rozhodnutie IIHF,“ reagoval vlani prezident medzinárodnej federácie Luc Tardif pre televíziu Matč. 

Nakoniec zvolila IIHF miernejší trest. Proti sankcii sa ruská federácia odvolala. Reakcie na pokutu v Rusku sú však, že ide o politické rozhodnutie.

"Je to nonsens a politika. Nie sme už mimo jurisdikcie tohto prihlúpleho Francúza z IIHF? A nech tú pokutu zaplatí Fedotov. Sám chcel odísť, tam si zarobí, tak nech to aj zaplatí," tvrdil dvojnásobný olympijský víťaz Viktor Koževnikov.

Miesto v NHL ho prinútili ísť do armády

Ivan Fedotov má za sebou búrlivé obdobie. Pred dvomi rokmi ho krátko pred odletom do Philadelphie, zadržala polícia a následne ho odviedli do armády.

Údajne sa totiž vyhýbal povinnej vojenskej službe. Zadržali ho uprostred ulice za bieleho dňa. Po zadržaní mu podľa právnika pichli injekciu a skončil v nemocnici, kde k nemu nechceli pustiť ani rodinu.

Tá sa následne dozvedela, že Fedotov už nastúpil na vojenskú službu v Severodvinsku blízko polárneho kruhu. Po skončení vojenskej služby Fedotov podpísal kontrakt s CSKA Moskva.

Tento rok v marci dostal povolenie na opustenie Ruska a v priebehu niekoľkých dní sa pripojil k Philadelphii.

V klube stihol v tomto ročníku odchytať len tri zápasy, no po sezóne s ním Flyers hneď podpísali nový kontrakt. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»IIHF dala Rusku vysokú pokutu. Milión frankov? Nonsens, hnevá sa olympijský víťaz